Ramazanda reflüye yakalanmamak için 6 öneri

Ramazan ayı, oruç tutanlar için birçok yarar sağlasa da, kimi şahıslar için reflü üzere mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Reflü, mide asidinin yemek borusuna geri akması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Reflüye yakalanmamak için Ramazan…

266
Ramazanda reflüye yakalanmamak için 6 öneri

Oruç tutmak, bilhassa sahur ve iftar saatlerinde çok yeme yahut yemekler ortasında uzun mühlet aç kalmak, mide reflüsüne neden olabilir. Reflü, midedeki sindirilmiş yiyeceklerin asitli içeriğinin yemek borusuna geri akmasıdır.

Midenin asitli içeriği, mide kapakçığı olarak isimlendirilen bir kas tarafından denetim edilir. Lakin oruç tutarken uzun müddet aç kalmak, mideyi çok doldurmak yahut yatmadan çabucak evvel yemek yemek, mide kapakçığının olağan fonksiyonunu etkileyebilir ve asitli içeriğin yemek borusuna geri akmasına neden olabilir.

Ayrıyeten, Ramazan ayında birtakım şahısların tükettiği yağlı, baharatlı ve asitli yiyecekler de reflüye neden olabilir. Bunun yanı sıra, sigara ve alkol tüketimi üzere öteki alışkanlıklar da reflü riskini artırabilir.

Reflüden kaçınmak için, Ramazan ayı boyunca uygun beslenme alışkanlıklarını benimsemek kıymetlidir. Sağlıklı ve hafif yemekler tüketmek, yemekler ortasında uzun müddet aç kalmamak ve gece yatmadan evvel çok yemek yemekten kaçınmak, reflü riskini azaltabilir. Ayrıyeten, asitli yiyeceklerden, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden ve kafein içeren içeceklerden kaçınmak da reflü şikayetlerini azaltabilir.

Sonuç olarak, Ramazan ayında oruç tutarken reflü olmanız olasıdır. Fakat, uygun beslenme alışkanlıklarını benimseyerek, yemekler ortasında uzun mühlet aç kalmamak, sağlıklı ve hafif yemekler tüketmek, çok yemek yememek ve asitli yiyeceklerden kaçınmak, reflü şikayetlerini azaltabilir ve daha rahat bir oruç tecrübesi yaşayabilirsiniz. Reflü şikayetleri devam ederse, bir doktora danışmanız yararlı olabilir.

Ramazanda reflüye yakalanmamak için 6 öneri​

Ramazan ayı, oruç tutanlar için birçok yarar sağlasa da, birtakım bireyler için reflü üzere mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Reflü, mide asidinin yemek borusuna geri akması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Reflüye yakalanmamak için Ramazan ayında aşağıdaki tekliflere dikkat edebilirsiniz:

  1. Ağır yemeklerden kaçının: Ramazan ayında, iftarda ve sahurda ağır ve yağlı yemekler tüketmek reflüye neden olabilir. Bunun yerine, hafif ve sindirimi kolay yiyecekler tercih edin.
  2. Baharatlı yiyeceklerden kaçının: Baharatlı yiyecekler mide asidini artırarak reflüye neden olabilir. Ramazan ayında, baharatlı yiyecekler tüketmekten kaçınarak reflü riskini azaltabilirsiniz.
  3. Yavaş yiyin: Ramazan ayında yemeklerinizi yavaş yiyin ve her lokmada güzelce çiğneyin. Bu, yiyeceklerin sindirimi için mide asidinin fazla üretimini önleyebilir.
  4. Bol su için: Ramazan ayında kâfi ölçüde su tüketmek, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasını engelleyebilir.
  5. Asitli içeceklerden kaçının: Asitli içecekler, mide asidini artırarak reflüye neden olabilir. Ramazan ayında, asitli içecekler yerine su yahut bitki çayları üzere daha sağlıklı içecekler tercih edin.
  6. Uygun durumda yatın: Sahur sonrası uyurken, yatağınızın başını yükseltin ve yatarken sol yanınıza yatın. Bu, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasını önleyebilir.

Sonuç olarak, Ramazan ayında reflüye yakalanmamak için ağır, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak, yavaş yemek yemek, bol su içmek, asitli içeceklerden kaçınmak ve uygun durumda yatmak değerlidir. Reflü şikayetleri devam ederse, bir doktora danışmanız yararlı olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.